Etiopia Djimmah jasno palona
Opis
Czym charakteryzuje się kawa Etiopia Djimmah jasno palona?
Najważniejsze cechy:
- 100% Arabika
- pochodzenie: Etiopia
- stopień palenia: 2/5
- kwasowość: 2/5
- intensywność: 2/5
Dlaczego właśnie Etiopia Djimmah?
W Etiopii rośnie jedna z najlepszych na świecie arabik, to Etiopia jest ojczyzną kawy. Wszystko zaczęło się w prowincji Kaffa (Kefa) i jej mieście stołecznym Jimma, kiedy to zresztą prowincja była samodzielnym Królestwem Kaffy. Etymologicznie Kaffa pochodzi od arabskiego qahwah ‘a czyli napoju z owoców kawowca. Plantacje to głównie małe samodzielne farmy. Kawy etiopskie bardzo często znajdują się w mieszankach dedykowanych do espresso dla dodania aromatu do cremy.Dane techniczne
Gatunek kawy | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren kawy | Afryka |
Stopień palenia | Jasne palenie |
Zawartość kofeiny | Średnia |
SHG - Strictly High Grown – wyłącznie wysokie uprawy | Nie |
SHB - Strictly Hard Beans - wyłącznie twarde ziarna | Nie |
Europejskie przygotowanie, selekcja ręczna | Nie |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.